carrer Major, 8
25700 La Seu d'Urgell
(Lleida)
T(34) 973 353 057

Contacte

La ruta

Imatge 1
Imatge2
Imatge3
Imatge4
compartir

La Ruta pel Centre Històric
L'Espai Ermengol, com a museu de la ciutat, vol esdevenir el centre d'un sistema museístic. Per aquest motiu el museu ofereix una ruta pel Centre històric de la Seu. La ruta proposa un recorregut a peu per a descobrir els principals monuments i carrers patrimonials.

 

1.-Ajuntament de la Seu d´Urgell: Fou construït durant la segona meitat del segle XV. A la part baixa hi havia l’ hospital de la ciutat i l’església romànica de santa Eulàlia. Al segle XVIII s’hi va construir la capella barroca de sant Francesc..

Entre l’Ajuntament i Sant Domènec, hi havia el Portal de Cerdanya, antic pas de la muralla.


2.-Sant Domènec: Església gòtica dels Predicadors, construïda al llarg del segle XV sobre una antiga església romànica.

 

3.-Catedral: És l'única catedral romànica conservada a Catalunya. Es va aixecar durant tot el segle XII sota l’impuls de sant Ot. Coneixem el nom d' un dels seus arquitectes, Ramon Llambard. És la quarta catedral que ocupa el mateix emplaçament.

 

4.-Claustre: Es conserven tres de les quatre galeries originals del claustre romànic, ja que l’any 1603 es va enderrocar la galeria oriental. Consta de cinquanta-un capitells on es representen motius vegetals i animals fantàstics.

 

5.-Museu: Inaugurat del 1957, aplega un important conjunt artístic procedent de tot el territori del bisbat. Cal destacar especialment el manuscrit del Beatus, el retaule gòtic d’Abella de la Conca, i l’urna de plata de sant Ermengol, obra cabdal de l’orfebreria barroca catalana.

 

6.-Església de Sant Miquel: És l' edifici més antic de la ciutat, de començament del segle XI, única resta del conjunt d´esglésies episcopals construïdes per sant Ermengol.

 

7.- Portal vell d´Andorra: Era una de les obertures del recinte emmurallat que tancava la ciutat abans de l'expansió del segle XIII.

 

8.-Les mesures de la bladeria: Servien per mesurar els blats que es venien al mercat. Són dels anys 1579 i 1840.

 

9.-Cal don Llorenç: Casa burgesa de finals del segle XIX.

 

10.-Cal Serrano: Casal gòtic del segle XIV, el seu subsòl oculta una antiga porta romana d' accés a la ciutat.

 

Carrer dels jueus: La Seu tenia una petita però activa comunitat jueva, que vivia en aquest carrer, on hi havia la sinagoga, durant els segles XIII i XIV.


11.-Església de la Missió: En aquest edifici hi havia l' antic seminari, fundat el 1592 pel bisbe fra Andreu Capella.

 

12.-Passeig de Joan Brudieu: El Passeig fa de frontissa entre la ciutat medieval emmurallada i l’eixample projectat el 1927 per Joan Bergós. Rep el nom de Joan Brudieu, mestre de capella de la catedral i un dels màxims exponents de la polifonia del segle XVI al nostre país.

 

13.-Biblioteca de Sant Agustí: L'antic convent de Sant Agustí, edificat a final del segle XVI, va ser hospital abans de convertir-se en biblioteca.

 

Carrer dels Canonges: un dels carrers més antics i plens d' encant de la Seu, vertebrador de tota la ciutat medieval.


14.-Placeta de Sant Roc: Sant Roc, advocat contra les malalties infeccioses, ens recorda la presència mortífera de pestes i epidèmies durant l’edat mitjana i moderna a la ciutat.

 

15.-Ca l’Armenter: És una magnífica casa gòtica, pertanyent a la família noble aragonesa dels Luna, presents a la Seu durant el segle XIV.

 

16.-Palau Episcopal: És la residència oficial del bisbe d' Urgell i copríncep d' Andorra, construït durant els segles XIX i XX sobre estructures més antigues.

 

17.-Parc del Cadí: A tocar de la muralla, entre la Casa de la Ciutat i el Palau del Bisbe, en aquest espai s’hi ubicaven a principi de segle XX els safareigs públics de la ciutat.

 

18.-Cal Roger: Possiblement aquesta casa servia d' hostal per a pelegrins. Al teulat s' hi poden veure uns magnífics caps de biga gòtics, del segle XIV.

 

19.-Bigues de cal Pinellet: Des del ràfec del llosat ens contemplen unes bigues barroques del segle XVII.

 

20.-Plaça Patalín: La Plaça Patalín és un dels espais més significatius de la ciutat, on s’apleguen les pageses per vendre els seus productes al mercat setmanal, i on es balla el Ball Cerdà el diumenge de Festa Major.

 

21.-Església de la Immaculada: Aquesta església fou construïda a començament del segle XVIII com a capella del convent de les monges de l' ensenyança.

 

Carrer Capdevila: aquest carrer va constituir l' eix vertebrador de l' eixample baix-medieval de la ciutat. Al seu extrem hi havia un dels portals de la ciutat.


22.-Seminari: Amb unes enormes dimensions, fou construït per l'enèrgic bisbe Caixal el 1860 com a centre de formació superior.

 

23.-Moli fariner: Un dels molins episcopals, documentat al segle XVIII, fou la primera central de producció elèctrica de la ciutat.

 

24.-Convent de la Punxa: El convent de les monges de la Sagrada Família d’Urgell tanca pel sud el Passeig. Durant la guerra civil espanyola s’hi van ubicar dependències anarquistes.